Kłopoty z działaniem guzików na kierownicy
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Re: Kłopoty z działaniem guzików na kierownicy
A za guziki odpowiada ten drugi w kierownicy .Polaczenie jest guziki ,moduł w kierownicy , tasma ,moduł pod kierą .
Better is enemy of good.
-
- Pasjonat
- Samochód: Touareg 7L6 3.2 220KM + LPG 2004 p.r.2006
Może tam jest problem np. z zasilaniem lub masą.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Szukaj, materiał masz na PW . Jak znajdziesz to sie pochwal co bylo zepsute .
Better is enemy of good.
-
- Pasjonat
Pewnie, że powiem.
Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak:
wymieniłem podkowę na starą i kontrolka kiery znikła.
Poprawiłem luty złącza w module w kierze.
Przy pierwszym włączeniu guziki podświetliły się więc był banan na ustach.
Zgasiłem samochód. Ustawiłem kierownicę tak jak ma być (regulacja góra dół) i już guziki się
nie zapaliły. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co ? Jak znajdę chwilę to muszę przeglądnąć wiązkę co idzie do kolumny bo mam podejrzenia
że coś z kablami. Jak nie to zostanie chyba tylko moduł w kierze do wymiany. Problem jest taki że nie odpisałem numeru części (można zczytać kompem w sumie) .
Zgasiłem samochód. Ustawiłem kierownicę tak jak ma być (regulacja góra dół) i już guziki się
nie zapaliły. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy co ? Jak znajdę chwilę to muszę przeglądnąć wiązkę co idzie do kolumny bo mam podejrzenia
że coś z kablami. Jak nie to zostanie chyba tylko moduł w kierze do wymiany. Problem jest taki że nie odpisałem numeru części (można zczytać kompem w sumie) .
-
- Pasjonat
Moduł w kierze wymieniony. Dalej lipa. Po wymianie i odpaleniu samochodu zamigał z podświetleniem 3 razy i nie działaCeres pisze: ↑15 sty 2020, 8:31Pewnie, że powiem.

Zostaje wiązka chyba tylko
-
- Pasjonat
- Samochód: VW Touareg I FL 3.0 TDI
@Ceres https://www.drive2.com/l/553076889833441218/ obczaj tutaj jakie jaja gościu miał, nie wiem czy rozbierałeś aż tak kierownice ale może masz też ten problem
-
- Pasjonat
temat uważam za zamknięty. Wszystko działa.
Wyjąłem/wsadziłem bezpieczniki z lewej skrzynki (odpowiadające za zasilanie modułu w kolumnie).
Między czasie rozebrałem poduszkę (wyjęcie paneli z guzikami). Sprawdzenie połączeń na taśmach idących do modułu kiery. Wszystko ok.
Postanowiłem jak mam już na stole, to ponowna warstwa lakieru na guzikach. W 2 sztukach plastik się posypał więc znalazłem całą poduszkę z guzikami w stanie 5.
Czekając na przesyłkę, podłączyłem na sucho guziki i moduł do taśmy. Wszystko działa. Szok. Wczoraj założyłem guziki z "nowej" poduszki i też działa.
Tak w sumie to nie wiem co temu było. Dodam że guzik od tempomatu też działa za każdym razem. Może coś bezpiecznik nie łączył ?? Sprawa dziwna. Błędy po usunięciu nie wracają.
Wyjąłem/wsadziłem bezpieczniki z lewej skrzynki (odpowiadające za zasilanie modułu w kolumnie).
Między czasie rozebrałem poduszkę (wyjęcie paneli z guzikami). Sprawdzenie połączeń na taśmach idących do modułu kiery. Wszystko ok.
Postanowiłem jak mam już na stole, to ponowna warstwa lakieru na guzikach. W 2 sztukach plastik się posypał więc znalazłem całą poduszkę z guzikami w stanie 5.
Czekając na przesyłkę, podłączyłem na sucho guziki i moduł do taśmy. Wszystko działa. Szok. Wczoraj założyłem guziki z "nowej" poduszki i też działa.
Tak w sumie to nie wiem co temu było. Dodam że guzik od tempomatu też działa za każdym razem. Może coś bezpiecznik nie łączył ?? Sprawa dziwna. Błędy po usunięciu nie wracają.