Wyłączenie dogrzewania silnika
-
- Bywalec
- Samochód: VW Touareg 3,0 TDI 240KM 2009 r.
Wyłączenie dogrzewania silnika
Witam
Czy jest jakaś możliwość wyłączenia samego dogrzewania silnika Touareg 3.0 TDI 2009 r. (VCDS lub mechanicznie) pozostawiając ogrzewanie postojowe? Ostatnimi czasy pokonuję odcinki do 5min więc samo dogrzewanie mija się z celem bo nie zdąży się dobrze odpalić a już się musi gasić.
Czy jest jakaś możliwość wyłączenia samego dogrzewania silnika Touareg 3.0 TDI 2009 r. (VCDS lub mechanicznie) pozostawiając ogrzewanie postojowe? Ostatnimi czasy pokonuję odcinki do 5min więc samo dogrzewanie mija się z celem bo nie zdąży się dobrze odpalić a już się musi gasić.
- go-v10-go
- Pasjonat
- Samochód: 5.0 v10 BLE po lift.06
I po to jest ten podgrzewacz w większych silnikach i to nie koniecznie diesla - (Passau b5 2.8 V6 30V) - odłączając tracisz możliwość do grzania silnika na tych krótkich trasach.
To bez sensu zamiar. Krzywdzisz samochód a za tym idzie mnóstwo kasy na naprawy.
Kupiłeś złe auto kolego albo dokup coś małego na dojazdy.
To bez sensu zamiar. Krzywdzisz samochód a za tym idzie mnóstwo kasy na naprawy.
Kupiłeś złe auto kolego albo dokup coś małego na dojazdy.
- go-v10-go
- Pasjonat
Ale jak cię to męczy to na początek wyjmnij bezpiecznik
-
- Bywalec
- Samochód: VW Touareg 3,0 TDI 240KM 2009 r.
Dzięki za odp.
Przypuszczam, że przez tę parę minut to dogrzewacz wiele nie wniesie. Ciekawe czy ktoś przeprowadzał jakieś eksperymenty w tym temacie. Musiałbym webasto odpalać 40 min wcześniej to wtedy może byłby jakiś efekt.
Przypuszczam, że przez tę parę minut to dogrzewacz wiele nie wniesie. Ciekawe czy ktoś przeprowadzał jakieś eksperymenty w tym temacie. Musiałbym webasto odpalać 40 min wcześniej to wtedy może byłby jakiś efekt.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Ono spala 0.5 l na godzinę....nie warto nic robić.
Better is enemy of good.
- go-v10-go
- Pasjonat
Ten podgrzewacz za zadanie ma ułatwić i do grzać obieg do bezpiecznej temperatury dlatego pracuję jeszcze przez parę min po zgaszeniu samochodu.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
@go-v10-go nie pracuje , tylko wiatrak chwilę chłodzi piecyk.
Better is enemy of good.
-
- Pasjonat
- Samochód: VW Touareg I FL 3.0 TDI
Wydaje mi się że samo odpalenie ogrzewania bez silnika, przed odpaleniem, nie ma sensu bo całe ciepło idzie na kabinę.
Dogrzewanie do silnika to najlepsza rzecz jaką miałem. 90 stopni jest już po kilku minutach jazdy, gdzie zwykłym dieslem wskazówka nawet by się nie podniosła (brakuje mi tego w firmówkach). Dobrze było to widać ostatnio gdy temperatura na dworze skoczyła i webasto się nie odpaliło.
Wytrzymaj jeszcze te kilka dni aż temperatura na dworze się podniesie i webasto już nie będzie się odpalać
Dogrzewanie do silnika to najlepsza rzecz jaką miałem. 90 stopni jest już po kilku minutach jazdy, gdzie zwykłym dieslem wskazówka nawet by się nie podniosła (brakuje mi tego w firmówkach). Dobrze było to widać ostatnio gdy temperatura na dworze skoczyła i webasto się nie odpaliło.
Wytrzymaj jeszcze te kilka dni aż temperatura na dworze się podniesie i webasto już nie będzie się odpalać

- cinek
- Weteran
- Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda
Da sie ustawic vcdsem zeby grzal tez silnik wystarczy przekodowac ktorys zawór mam tak zrobione
-
- Pasjonat
- Samochód: VW Touareg I FL 3.0 TDI
Uuu @cinek zaintrygowałeś mnie. Pewnie @Vreshcor wie gdzie tego szukać?