Brak chłodzenia kabiny w klimatroniku
-
- Bywalec
- Samochód: VW Touareg 2.5 TDI R5
Brak chłodzenia kabiny w klimatroniku
Od 2 dni zauważyłem, że mimo różnych ustawień temperatury w kabinie z nawiewów wylatuje tylko ciepłe powietrze. Gdzie należy szukać przyczyny? Czy da się to jakoś zdiagnozować np VCDS lub skanerem viakena?
Ja podejrzewam jakiś silnik klap nawiewu...
Ja podejrzewam jakiś silnik klap nawiewu...
- pisula1
- Pasjonat
- Samochód: Touareg, 3.0 TDI-BKS
Da radę.
Podpinasz kabel, sczytanie błędów, test elementów wykonawczych i powinno coś się wyjaśnić.
Silniki klap nawiewu kierują strumień powietrza tam gdzie ustawisz, tylko ciepłe powietrze to raczej coś innego.
Podpinasz kabel, sczytanie błędów, test elementów wykonawczych i powinno coś się wyjaśnić.
Silniki klap nawiewu kierują strumień powietrza tam gdzie ustawisz, tylko ciepłe powietrze to raczej coś innego.
- Krzysztof
- Weteran
- Samochód: 3.0 7P , 3.2 7L i .....
Czynnika chłodniczego brak ? Za małe ciśnienie ?
-
- Bywalec
Wróciłem z garażu. Niestety mój skaner łączy się niby że sterownikiem ale już np błędów nie czyta.
Raczej nie jest to kwestia braku czynnika bo nawet na Eco grzeje non stop mimo wg mnie osiągnięcia zadanej temperatury.
Raczej nie jest to kwestia braku czynnika bo nawet na Eco grzeje non stop mimo wg mnie osiągnięcia zadanej temperatury.
- pisula1
- Pasjonat
- Samochód: Touareg, 3.0 TDI-BKS
To zacznij od podłączenia czegoś co się połączy i sczyta.
-
- Bywalec
Tak by trzeba było zrobić. Niestety nikt że znajomych nie ma kabla. Może trzeba będzie poczynić odpowiednie inwestycje. Ale kiedyś podłączyłem hex v2 do VCDS i chyba też były problemy z komunikacją z tym sterownikiem.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Jest klapa ciepłe/zimne dla każdej strony. Zdarza się ze stanie w pozycji grzanie i wieje żarem pustyni non stop.
Better is enemy of good.
-
- Bywalec
Przypuszczam że dostęp raczej mocno utrudniony?
-
- Bywalec
Mały update. Dzisiaj jadąc do pracy trochę potestowalem samochód. Na każdym ustawieniu temperatury, nawet na 16 stopni, czy z klimą czy na Eco, z kratek leci ciepłe powietrze. Dopiero po wymuszeniu najmniejszej nastawy na LO, dopiero zaczyna chłodzić. Zaczynam przypuszczać, że przyczyną może być uszkodzony czujnik temperatury wewnętrznej. Świecie gdzie on jest umiejscowiony?
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Testujesz osobno prawą i lewą stronę ?
Czujniki są bezpośrednio w kanałach nawiewów a sterownik decyduje o uchyleniu poszczególnych klap w zależności od ustawionej temperatury dla strefy .
Czujniki są bezpośrednio w kanałach nawiewów a sterownik decyduje o uchyleniu poszczególnych klap w zależności od ustawionej temperatury dla strefy .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Better is enemy of good.