Mam doprowadzający mnie do szału problem "bijących kół " na kierownicy.
Turek 2, 2014 rok 3.0tdi 245km, pneumat wersja R line , oryginalnie na 20sto calowych felgach od R line .Stał praktycznie rok czasu w Salonie nim zostałem jego szczęśliwym nabywcom . Po około miesiącu czasu jazdy w zakresie 100 - 150km/h pojawiło się bicie kierownicy, najgorzej latała przy 120km/h, póżniej to zamieniało się w drgania i po 150km/h ustępowało.
Pierwsze co pojechałem na prostowanie felg, wyważanie , sprawdzenie opon. Usłyszałem tekst " teraz powinno być dobrze ", niestety , po wjechaniu na autostradę i osiągnięciu 100km/h problem się pojawił, choć był minimalnie słabszy.
Oddałem do zaprzyjaźnionego mechanika, klocki tarcze z przodu wymienione, zaciski zregenerowane , okazało się że gdzieś tam jeden zacisk do końca nie puszczał. Eureka, po odebraniu autka i przejechaniu jakiś 100km po weekendzie problem wrócił .
Pożyczyłem od kolegi, który ma takiego samego Turka opony zimowe 18stki , efekt dalej ten sam, wiec wadliwe felgi i opony zostały odrzucone
Tym razem Mechanik zamienił stronami tarcze ( lewą dał na prawo, prawo dał na lewą ) , miało pomóc, niestety efekt ten sam. Nadmienię, że przy hamowaniu również BIŁO . Temat trochę odpuściłem, zrobiłem około 2 tyś km i odziwo problem praktycznie nie był zauważalny, jedynie co przy hamowaniu telepało kierownicą.
Oddałem do kolejnego Mechanika, ktory stwierdził, że tarcze są krzywe,piasta niby JEST OKEJ i to jest wina całego nieszczęścia. Tarcze zakładane ATE. Założył nowe tarcze ( klocki zostały po tarczach ATE ) firmy Rotinger. Odebrałem Auto i tutaj ZONK, od 80km/h kierownica zaczeła latać lewo prawo, przy 120km/h już strasznie mocno latała, przy 180km/h były mocne drżenia, przy hamowaniu efekt się nasila bardziej . Auto oddałem do mechnika po raz kolejny, który sprawdza testuje i narazie "wina krzywej felgi " , watpie że to będzie to , nie mam już sił z tym walczyć bo Gula dostaje wsiadając do auta.
Ktoś ma jakiś pomysł ? spotkał się z podobnym problemem ? Bardzo proszę o pomoc bo już nie daję rady