Światła T1 Lift
-
- Nowicjusz
- Samochód: Touareg 7L6 3.0TDI R50 Pack
Re: Światła T1 Lift
Dokładnie to mam bi xenon skrętne i doświetlanie AFS. Spróbuję twoich rad. Dam znać jak wyszło.
Dodano po 1 godzinie 34 minutach 7 sekundach:
Sukces! Sterownik przyjął i zapisał kodowanie. Wpisałem jednak kodowanie jakie było pierwotnie wyciągając je z Debugu.
Wielkie dzięki Vreshcor!
Przy okazji zapytam czy jest możliwość jako światła drl ustawić doswietlacze AFS lub przeciwmgielne? Nie chce żeby xenon się palił na okrągło
Dodano po 1 godzinie 34 minutach 7 sekundach:
Sukces! Sterownik przyjął i zapisał kodowanie. Wpisałem jednak kodowanie jakie było pierwotnie wyciągając je z Debugu.
Wielkie dzięki Vreshcor!
Przy okazji zapytam czy jest możliwość jako światła drl ustawić doswietlacze AFS lub przeciwmgielne? Nie chce żeby xenon się palił na okrągło
-
- Lekko uzależniony
- Samochód: Tuareg 3.0 V6 TDI
Zobacz jak doświetlacze mają skonstruowane lustra, świeca na boki - od przodu prawie niewidoczne. A przeciwmgielne jako drl to już mocno policji podpadniesz. Zobacz na mój wątek o drl na ledach. Też mam bi skrętne i też nie chciałem żeby świeciły cały czas. W tej chwili mam automat. W dzień Ledy po zmroku xenon. W razie przeglądu albo kontroli włączam xenon jako drl w menu na liczniku i ficzer znika przywracając działanie fabryczne.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
DRL nie jest wyposażeniem obowiązkowym a żeby mieć w zgodzie z przepisami to trzeba cos dołożyć nowego. Musza mieć na szybce odpowiednie oznaczenie Exx i RL.
Better is enemy of good.
- berater
- Weteran
- Samochód: Touareg 7P 3.0 TDI CRCA 2013
Tam powinien być chyba spójnik "i" a nie "lub". Czyli oznaczenie RL i E jest wymagane.
Nie należy zapominać też o rozstawie i wysokości od jezdni, przy dokładanych.
Nie należy zapominać też o rozstawie i wysokości od jezdni, przy dokładanych.
-
- Nowicjusz
Ok, więc drl w AFS i przeciwmgielnych odpuszczam. Ciekawi mnie jak wygląda drl w żarówce razem z kierunkami jak ma ozzie ale w wersji poliftowej.
Oraz pytanie jeszcze czy można ustawic przeciwmgielne jako leaving home i comming?
Oraz pytanie jeszcze czy można ustawic przeciwmgielne jako leaving home i comming?
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
@berater masz racje juz sie poprawiłem .
@krzychu_1991 wygladac bedzie tak samo , poliftowy reflektor skretny jest bardzo podobny.
@krzychu_1991 wygladac bedzie tak samo , poliftowy reflektor skretny jest bardzo podobny.
Better is enemy of good.
-
- Nowicjusz
W wątku ozziego jest gdzieś opisana procedura montażu i kodowania tego?
-
- Lekko uzależniony
krzychu_19991 - Mogę opisać 
Wymieniłem żarówki od kierunków na LED dwufunkcyjne. Funkcja kierunku działa z automatu bo wpina się w oryginalną oprawkę. DRL podpiąłem przez przekaźnik NC do plusa po zapłonie. Przekaźnik sterowany plusem na przetwornice xenonów - czyli włączenie xenonów wyłącza DRL. Zmiana koloru LED DRL/kierunek realizowana automagicznie przez samą żarówkę. Co do kodowania to BRAK. DRL na led działa jeśli w menu wyłączę daylight - przy włączonym jako DRL działają xenony a ledy robią tylko jako kierunki ( funkcja "przegląd"). Reasumując potrzebujesz żarówki, przekaźnik, 4 szybkozłączki i trochę czasu. Opcjonalnie możesz dodać stabilizator 12V na zasilaniu bo przy odpalonym silniku, gdy przetwornica zbija z 14,5V slychać szumy w radiu na słabych stacjach.
Ogólnie prościzna

Wymieniłem żarówki od kierunków na LED dwufunkcyjne. Funkcja kierunku działa z automatu bo wpina się w oryginalną oprawkę. DRL podpiąłem przez przekaźnik NC do plusa po zapłonie. Przekaźnik sterowany plusem na przetwornice xenonów - czyli włączenie xenonów wyłącza DRL. Zmiana koloru LED DRL/kierunek realizowana automagicznie przez samą żarówkę. Co do kodowania to BRAK. DRL na led działa jeśli w menu wyłączę daylight - przy włączonym jako DRL działają xenony a ledy robią tylko jako kierunki ( funkcja "przegląd"). Reasumując potrzebujesz żarówki, przekaźnik, 4 szybkozłączki i trochę czasu. Opcjonalnie możesz dodać stabilizator 12V na zasilaniu bo przy odpalonym silniku, gdy przetwornica zbija z 14,5V slychać szumy w radiu na słabych stacjach.
Ogólnie prościzna

-
- Nowicjusz
Jakieś sprawdzone te żarówki masz? Ile wat aby światło drl było wystarczające?
-
- Lekko uzależniony