listwy zgarniające szyb bocznych - nieszczelne?

ODPOWIEDZ
Dubelt
Bywalec
Bywalec
Samochód: T I R5

listwy zgarniające szyb bocznych - nieszczelne?

Post autor: Dubelt » 25 lut 2020, 9:35

Nie wiem jak w innych częściach PL ale w Szczecinie pada jak szalone - słotna jesień lub dżdżysta wiosna ;)

Kilkukrotnie otwierając drzwi kierowcy zdarzyło mi się wpuścić wodę z akwarium ;) - zbierała się między dwiema uszczelkami drzwi na progu.

Wydaje mi się że wpływa przez niedociśniętą listwę zgarniającą do szyby. Wygląda że wszystkie mam jakieś takie "niedopasowane" do szyb.

Czy moje podejrzenia są słuszne? Czy te listwy można jakoś odgiąć/zregenerować czy zostaje mi zakup nowym z ASO? :(

Awatar użytkownika
cinek
Weteran
Weteran
Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda

Post autor: cinek » 25 lut 2020, 11:40

listwę można wyjąc i oczyścić z błota i innych materii ale woda zawsze się będzie do drzwi dostawać, a jeśli wlewa się do środka to winna jest blacha do której przykręcona jest szyba :arrow: uszczelka parcieje i robi się przeciek. Mozna albo kupić nowa blachę ale to wiąże się z rozbebeszeniem całych drzwi albo dokładnie oczyścić i zasilikonowac :mrgreen:

Awatar użytkownika
Vreshcor
Weteran
Weteran
Answers: 1
Samochód: Touareg, 3.0TDI

Post autor: Vreshcor » 25 lut 2020, 13:07

A ja myślę że przeciwnie, trzeba drzwi udrożnić. Woda spływa po szybie i na spodzie drzwi są otwory przez które ma wypływać
Inna sprawa że tam śladowe ilości tej wody pod uszczelkę mają się dostawać.wiec może faktycznie błoto trzeba wyczyścić.
viewtopic.php?f=31&t=119
Uszczelka kosztuje stówkę tylko nie wiem czy już nie przez VW classic trzeba zamawiać.
Better is enemy of good.

Awatar użytkownika
cinek
Weteran
Weteran
Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda

Post autor: cinek » 25 lut 2020, 13:18

Myślę ze odwodnienia są drożne mój passat stoi 19 lat pod chmurką i odwodnienia ma ok za to woda wlewała się po blasze do środka 8-)

Dubelt
Bywalec
Bywalec
Samochód: T I R5

Post autor: Dubelt » 25 lut 2020, 15:54

Chyba o czymś innym mówimy. Ja myślę o elemencie nr 18 na podanym w linku schemacie.

Listwy zgarniające nie są w błocie... po prostu nie dociskają do szyby.

To taki element którym przeważnie ludzie czyszczą szybę z rosy przez otwieranie i zamykanie z rana szyby. U mnie 50/50 działa takie czyszczenie...
Mam wrażenie że odwodnienie w drzwiach jest jakoś dziwnie wymyślone że woda wpływa między uszczelkami. Tak czy inaczej się przyglądnę sprawie na leżąco.
Przy mniej ulewnej pogodzie mam zawsze na progu drzwi, po ich otwarciu, kropelki wody....

Awatar użytkownika
Vreshcor
Weteran
Weteran
Answers: 1
Samochód: Touareg, 3.0TDI

Post autor: Vreshcor » 25 lut 2020, 19:46

Tak ma być , pamiętajmy że auto zostało zaprojektowane do brodzenia.w wodzie ...gdyby woda z drzwi się wylewała na zewnątrz to tez by się wlewała.
Uszczelkę może trzeba wymienić albo.poprawic ustawienie ramy drzwi z szybą.
Better is enemy of good.

ODPOWIEDZ