Podciśnienie w silniku 3.2 AZZ zasysa powietrze korkiem

ODPOWIEDZ
Kepas30
Samochód: Touareg 3.2 2003

Podciśnienie w silniku 3.2 AZZ zasysa powietrze korkiem

Post autor: Kepas30 » 30 kwie 2021, 22:08

Witam mam problem z podciśnieniem w silniku 3.2 AZZ, mianowicie zasysa powietrze po odkreceniu korka od wlewu oleju, delikatnie żuca obrotami na jałowym rozbierałem zawór odmy membrana jest cała czy zawór może być uszkodzony?Czytałem o podciśnieniu w SILNIKU 3.2 VR6 BHE, https://www.klubtt.pl/showthread.php?18 ... ilniku-BHE, ale u mnie nie ma takiego separatora oleju w pokrywie zaworów, co może być przyczyną?Ma ktoś schemat odpowietrzania skrzyni korbowej do AZZ?

Awatar użytkownika
Vreshcor
Weteran
Weteran
Answers: 1
Samochód: Touareg, 3.0TDI

Post autor: Vreshcor » 01 maja 2021, 9:38

Masz zewnetrzny zawór i na tym koncza sie różnice.
Zasysa po odkręceniu korka i tak ma być .Korek ma być szczelny i normalnie zamknięty . Zawór 29 ogranicza podciśnienie w skrzyni korbowej ale go nie eliminuje a to że membrana cała nie znaczy ze zawór szczelnie się domyka . Sprawdzenie jest banalne , trzeba zatkać wlot i sprawdzić czy membrana domknie szczelnie przepływ .
Generalnie w tym silniku wszystko co za przepustnicą w kolektorze ma być szczelne , podcisnienia od membran i gruszek sterujacych oraz ograniczony przeplyw mgly olejowej z przedmuchem spalin.
Mierzyłeś podciśnienie w kolektorze ?
Obrazek
Obrazek
Better is enemy of good.

Kepas30
Samochód: Touareg 3.2 2003

Post autor: Kepas30 » 02 maja 2021, 19:31

Nie mierzyłem podciśnienia, generalnie to mam problem z dużym spalaniem auto było u elektromechanika i on stwierdził, że to winna zbyt dużego podciśnienia w kolektorze ssącym.

Awatar użytkownika
Vreshcor
Weteran
Weteran
Answers: 1
Samochód: Touareg, 3.0TDI

Post autor: Vreshcor » 02 maja 2021, 20:34

Silnik benzynowy jeździ na benzynie nie podciśnieniu . Musisz znaleźć kogoś z większym pojęciem jak to działa żeby zrobił diagnostykę .
Better is enemy of good.

ODPOWIEDZ