W dniu wczorajszym na autostradzie zgasł silnik w moim Turku 2.5TDI 174KM BAC. O tak naglę coś brzdękło i silnik zgasł.
Po wstępnych oględzinach wygląda, że nabroiło się grubo przy przebiegu 150tys. km.
Alternator leci luźno, rozrusznik kręci też lekko tak jakby nie miał żadnego oporu. Miał ktoś z was taką przypadłość? Skoro alternator kręci się luźno i rozrusznik też ma bardzo lekko to czy zakładać ukręcony wał bo nie widzę innego wspólnego elementu?
Chyba trzeba będzie włożyć nowy silnik... lub pytanie też ile realnie można dostać za takiego Turka z padniętym motorem?
2.5TDI BAC - padł nagle
-
- Samochód: VW Touareg 2.5TDI
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Ukręcony wał? .....niemożliwe. Klucz na koło z przodu i zobaczyć czy wałek rozrządu się kręci.
Better is enemy of good.
-
- Samochód: VW Touareg 2.5TDI
Alternator leci dosłownie luźno. Palcem go zakręcisz i leci bez oporu.
Rozrusznik to samo. Kręci jakby był poza autem. Wg. schematu nie widzę innego elementu wspólnego dla obu tych rzeczy poza wałem.
Na początku myślałem, że zjadło zęby na kołach rozrządu ale nie pasował mi rozrusznik bo on idzie przez koło zamachowe przykręcone bezpośrednio do wału.
Auto na razie stoi u ojca bo tam miałem bliżej je zholować i jak rozbiorę to dam znać co się tam odjechało.
Rozrusznik to samo. Kręci jakby był poza autem. Wg. schematu nie widzę innego elementu wspólnego dla obu tych rzeczy poza wałem.
Na początku myślałem, że zjadło zęby na kołach rozrządu ale nie pasował mi rozrusznik bo on idzie przez koło zamachowe przykręcone bezpośrednio do wału.
Auto na razie stoi u ojca bo tam miałem bliżej je zholować i jak rozbiorę to dam znać co się tam odjechało.
- Krzysztof
- Weteran
- Samochód: 3.0 7P , 3.2 7L i .....
Kolega Vreshcor napisał Ci, jak sprawdzić a Ty dalej swoje z alternatorem !
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI