2.5TDI BAC Olej silnikowy, fakty i mity
-
- Bywalec
- Samochód: VW/Touareg/2.5TDI BAC
S6 C4 2.2T
2.5TDI BAC Olej silnikowy, fakty i mity
Cześć wszystkim na wstępie.
Chciałbym odświeżyć a przede wszystkim rozwinąć temat oleju do tego silnika gdyż jest specyficzny pod kątem napędu rozrządu. Chailbym rozwinąć temat poza stwierdzenie "jak nie wiesz jaki lać to lej to co w serwisie leją" Chodzi o specyfikację VW 506.00
Czy bardzo dobry olej jakim jest syntetyczny liqui moly o API 5W30 zamiany co 10-12tys km będzie taki sam lub lepszy niż oleje o typowej specyfikacji 506.00 zmieniane co 30tys i co to w ogóle w tym przypadku oznacza? Czy to nie chodzi o jego zwiększony przebieg miedzy wymianami, tzw "long life"
Oleje o tej specyfikacji kosztują krocie, po 300zl za 5L
Chciałbym odświeżyć a przede wszystkim rozwinąć temat oleju do tego silnika gdyż jest specyficzny pod kątem napędu rozrządu. Chailbym rozwinąć temat poza stwierdzenie "jak nie wiesz jaki lać to lej to co w serwisie leją" Chodzi o specyfikację VW 506.00
Czy bardzo dobry olej jakim jest syntetyczny liqui moly o API 5W30 zamiany co 10-12tys km będzie taki sam lub lepszy niż oleje o typowej specyfikacji 506.00 zmieniane co 30tys i co to w ogóle w tym przypadku oznacza? Czy to nie chodzi o jego zwiększony przebieg miedzy wymianami, tzw "long life"
Oleje o tej specyfikacji kosztują krocie, po 300zl za 5L
Oznacza tyle że taki VW zamawia sobie u dostawcy olej o określonych minimalnych parametrach i bierze potem za niego hajs.
Kiedyś się wydawało że silniki z aluminium będą wymagały jakich cudownych środków smarnych i powstało 506.00. Może w warunkach 100kkm/rok się sprawdzało u nas nie robią takich przebiegów i wystarczy "zwykły" olej co 15kkm.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2021, 9:14 przez J_A_G, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysztof
- Weteran
- Samochód: 3.0 7P , 3.2 7L i .....
-
- Bywalec
S6 C4 2.2T
Cena dziwi czy coś namotałem w słowie pisanym?
- cinek
- Weteran
- Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda
zasada jest prosta wymieniasz olej co max 15 tys, longlife to marketing i mordowanie silnika
-
- Bywalec
S6 C4 2.2T
Ja to rozumiem, tylko czy lać olej o specyfikacji 506 czyli ten niby LL (Long life) za te chore pieniądze i wymieniać co 10-12tys czy lać "normalny" dobry olej liqui, Valvoline czy motul 5w30 i wymienac go tak samo?
Dodano po 2 minutach 5 sekundach:
O olejch to ja trochę wiem, jak są produkowane, o właściwościach i jakości a zwłaszcza z jaką kłamliwą reklamą są sprzedawane ale nic nie wiem i nigdy nie próbowałem dochodzić tych norm VW
O olejch to ja trochę wiem, jak są produkowane, o właściwościach i jakości a zwłaszcza z jaką kłamliwą reklamą są sprzedawane ale nic nie wiem i nigdy nie próbowałem dochodzić tych norm VW
- Krzysztof
- Weteran
- Samochód: 3.0 7P , 3.2 7L i .....
To wiesz, czy nic nie wiesz? Zdecyduj się. A może wydaje Ci się, że wiesz, że Ci się wydaje i nie wiesz nic skoro zadajesz takie pytania.
-
- Bywalec
S6 C4 2.2T
Ty rozumiesz pytanie czy nie? Chcesz zaczepiać czy merytorycznie możesz sie udzielić w temcie czy ze wszysykiego będzie tu robiny OT?
Chodzi mi o specyfikację VW, co ona oznacza, moze dodawany jest jakiś super eliksir co to magicznie przedłuża okres wymiany a tłoki rwa się do pracy. Nie wiem dla tego pytam, bo ceny oleju tego samego producenta ale ze specyfikacją VW 506 kosztują 2x więcej. Jeśli tobie 200zl z różnicy 2baniek oleju piechotą chodzi to ja już wszytko rozumiem...
Chodzi mi o specyfikację VW, co ona oznacza, moze dodawany jest jakiś super eliksir co to magicznie przedłuża okres wymiany a tłoki rwa się do pracy. Nie wiem dla tego pytam, bo ceny oleju tego samego producenta ale ze specyfikacją VW 506 kosztują 2x więcej. Jeśli tobie 200zl z różnicy 2baniek oleju piechotą chodzi to ja już wszytko rozumiem...
- cinek
- Weteran
- Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda
Lej normalny wazne żeby był z dobrego źródła nie z np.allegro bo tam można fejki trafićJ_A_G pisze: ↑03 wrz 2021, 11:29Ja to rozumiem, tylko czy lać olej o specyfikacji 506 czyli ten niby LL (Long life) za te chore pieniądze i wymieniać co 10-12tys czy lać "normalny" dobry olej liqui, Valvoline czy motul 5w30 i wymienac go tak samo?
- pisula1
- Pasjonat
- Samochód: Touareg, 3.0 TDI-BKS
@J_A_G handlujesz liqui moly?
-
- Bywalec
S6 C4 2.2T