Wyciągające sie łańcuchy w 3.0 TDI
- berater
- Weteran
- Samochód: Touareg 7P 3.0 TDI CRCA 2013
Re: Wyciągające sie łańcuchy w 3.0 TDI
Znalazłem na znanym forum rosyjskim www.touareg-club.net temat nawiązujący do naszego.
Ichniejszy guru techniczny pisze co następuje:
Już napisałem swój punkt widzenia na forum w dziale o GP, że w silnikach z literami BKS, BUG, CASA, CASD, CATA łańcuchy nie mogą być sprawdzane przez komputer, nie ma żadnych oznak różnic w kątach między odczytami czujnika wałka rozrządu i czujnika wału korbowego.
W silnikach CJMA, CRCA, CRCD są te wskazania i można zobaczyć, o ile stopni wałek rozrządu odchyla się w stosunku do wału korbowego (jest to pośrednie wskazanie napięcia łańcucha). Ale chociaż nie ma dokładnych informacji o tym, jakie wskazania zaświecą błąd przy niewłaściwym pomiarze i przy jakich oznakach kątów zaczną się problemy z łańcuchami.
Domyślam się, że sygnał pochodziłby z czujników wałka rozrządu i wału korbowego. Byłaby to pośrednia metoda sprawdzenia skali wyciągnięcia łańcuchów, tylko jak to zmierzyć, czym i jak zinterpretować wyniki?
Ichniejszy guru techniczny pisze co następuje:
Już napisałem swój punkt widzenia na forum w dziale o GP, że w silnikach z literami BKS, BUG, CASA, CASD, CATA łańcuchy nie mogą być sprawdzane przez komputer, nie ma żadnych oznak różnic w kątach między odczytami czujnika wałka rozrządu i czujnika wału korbowego.
W silnikach CJMA, CRCA, CRCD są te wskazania i można zobaczyć, o ile stopni wałek rozrządu odchyla się w stosunku do wału korbowego (jest to pośrednie wskazanie napięcia łańcucha). Ale chociaż nie ma dokładnych informacji o tym, jakie wskazania zaświecą błąd przy niewłaściwym pomiarze i przy jakich oznakach kątów zaczną się problemy z łańcuchami.
Domyślam się, że sygnał pochodziłby z czujników wałka rozrządu i wału korbowego. Byłaby to pośrednia metoda sprawdzenia skali wyciągnięcia łańcuchów, tylko jak to zmierzyć, czym i jak zinterpretować wyniki?
-
- Bywalec
- Samochód: Touareg 3.2 2003r
Ja mam 3.2 przebieg jak wymienialem rozrzad 87 tys , po uruchomieniu silnika slyszalem delikatny metaliczny podzwiek , delikatny , nic sie z silnikiem nie dzialo , wymienilem kompletny set wszystko minelo , wielu ludzi mi zarzuca ze napewno licznik krecony ale nie byl napewno , tez sie zastanawialem dlaczego przy tak malym przebiegu taki problem w service gosc mi powiedzial ze co 100 tys km lancuchy w tych silnikach (VR6) sie rozciagaja.
- berater
- Weteran
Chyba temat dotyczy trochę innego silnika 

-
- Samochód: touareg 7p
Mam 308 tyś i nic nie słychać olej co 13tyś wymiana i okej
-
- Nowicjusz
- Samochód: Touareg 3,0
365 tyś i nic nie słychać
-
- Pasjonat
- Samochód: Touareg `05r 3,0 TDI 226 KM automat pneumatyka
227 tys. i słychać
Wymiana co 15 tys. Za 2 tyg. wstawia, do warsztatu.
I właśnie pojawił mi się błąd "exhaust workshop". Zapewne klapki w kolektorze ? Komp. pokazuje błąd przepustnicy.

I właśnie pojawił mi się błąd "exhaust workshop". Zapewne klapki w kolektorze ? Komp. pokazuje błąd przepustnicy.
-
- Bywalec
- Samochód: Vw Touareg 2013 3.0 TDI
Panowie u mnie slychac rozrzad następująco:slychac go tylko wtedy gdy jest dobrze rozgrzany tzn. Po trasie postoji jakies ok 15-30 minit i po ponownym odpaleniu slychac przez pare sekund takie Tykanie.jesli sie wystudzi albo odrazu odpala ponownie to nic nie slychac.i teraz moje pytanie
trzeba to Już robic?moj mechanik chce 5 tys.pozdro
- berater
- Weteran
Nie znam się, to się wypowiem.
Wyciągnięte łańcuchy słychać będzie raczej na zimnym, zaraz po uruchomieniu.
Wyciągnięte łańcuchy słychać będzie raczej na zimnym, zaraz po uruchomieniu.
-
- Bywalec
- Samochód: Vw Touareg 2013 3.0 TDI
U mnie slychac wlasnie tak jak opisalem,tylko
- berater
- Weteran
Różne rzeczy słychać w samochodzie, ale w tym przypadku raczej nie łańcuch.