Wyłączenie dogrzewania silnika
- cinek
- Weteran
- Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda
Re: Wyłączenie dogrzewania silnika
Wejdz se w kodowanie i tam masz zawór jakis tam chyba powyzej 200
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
W touaregu T I nie ma długiego kodowania
18. Adaptacje
Kanał 4. 1 na 0 - grzanie silnika w trybie ogrzewaniu na postoju
Przełączenie zaworu odcinajacego
Kanał 7. Napięcie odłączenia akumulatora +9V . Np 200 to 11V
18. Adaptacje
Kanał 4. 1 na 0 - grzanie silnika w trybie ogrzewaniu na postoju
Przełączenie zaworu odcinajacego
Kanał 7. Napięcie odłączenia akumulatora +9V . Np 200 to 11V
Better is enemy of good.
-
- Pasjonat
- Samochód: VW Touareg I FL 3.0 TDI
A są jakieś konsekwencje zmiany na grzanie silnika, tzn. czy przez to dłużej będzie rozgrzewać środek? Albo czy jeśli na dworze będzie +18 to nadal będzie grzać kabinę?
-
- Bywalec
- Samochód: VW Touareg 3,0 TDI 240KM 2009 r.
Przekonaliście mnie aby nic nie ruszać. Powodem moich pytań było również to, że po zgaszeniu sporadycznie występowały delikatne dymki spod maski (błąd 01414 coś z wentylatorem webasto).
U mnie o ile dobrze pamiętam w TI po lifice jest długie kodowanie i zmieniałem grzanie webasto z samej salonki na ogrzewanie pełne.
U mnie o ile dobrze pamiętam w TI po lifice jest długie kodowanie i zmieniałem grzanie webasto z samej salonki na ogrzewanie pełne.
- go-v10-go
- Pasjonat
- Samochód: 5.0 v10 BLE po lift.06
no to jeszcze raz dołączam się
bo wydaje mi się a raczej to pewne że w moim podgrzewacz tak długo pracuje aż dogrzeje obieg do ok 70"
przynajmniej tak pokazują zegary.może V10 tak ma
dlatego też taka moja odp. na początku tego posta... już sam nie wiem..
bo wydaje mi się a raczej to pewne że w moim podgrzewacz tak długo pracuje aż dogrzeje obieg do ok 70"
przynajmniej tak pokazują zegary.może V10 tak ma
dlatego też taka moja odp. na początku tego posta... już sam nie wiem..
-
- Bywalec
- Samochód: VW Touareg 3,0 TDI 240KM 2009 r.
Wg. moich obserwacji ustawienie pełnego grzania silnik+salonka powoduje, że środek wolniej się nagrzewa, ma to uzasadnienie bo więcej płynu musi ogrzać (dot. ogrzewania postojowego).
Co do drugiego pytania to jeśli mówimy tylko o dogrzewaniu silnika to wiadomo, że kabiny "bezpośrednio" grzać nie będzie i będzie występowało tylko po uruchomieniu samochodu. Jeśli mówimy o webasto to myślę, że będzie grzało tu i tu o ile jest ustawione na grzanie, no chyba że bada też temp. w środku tak samo jak silnika gdzie po przekroczeniu bodajże 70 stopni przechodzi na zmniejszoną moc.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
W wersji bez postojowego na czas lub pilota czyli sam dogrzewacz nie ma zaworu odcinajacego obieg silnika o którym rozmawiamy więc jak piec chodzi to grzeje wszystko . Różnica jest przy przy postojowym ogrzewaniu ...domyślnie grzeje tylko kabinę.
Każdy piecyk grzeje do 70st. A funkcja dogrzewacza się wyłącza jak gasimy silnik. Chwila przewietrzania i wszystko gaśnie.
Po co miałby niby dalej grzać zgaszony silnik.
Każdy piecyk grzeje do 70st. A funkcja dogrzewacza się wyłącza jak gasimy silnik. Chwila przewietrzania i wszystko gaśnie.
Po co miałby niby dalej grzać zgaszony silnik.
Better is enemy of good.
- cinek
- Weteran
ja uważam ze jak się robi krótkie odcinki to przesterowanie zaworu jest bardzo przydatne, np po grzaniu 30 min wsiadam do auta i po przejechaniu kilometra mam 70 stopni, co z tego ze buda sie wolniej grzeje kondycja motora ważniejsza 

-
- Pasjonat
- Samochód: Touareg `05r 3,0 TDI 226 KM automat pneumatyka
Kup drugi samochód na krótkie odcinki. To auto się do tego nie nadaje. Poważnie.
Choć z drugiej strony... Na starym forum ktoś pytał jak do T. wsadzić silnik 1,9 TDI.
Choć z drugiej strony... Na starym forum ktoś pytał jak do T. wsadzić silnik 1,9 TDI.

- cinek
- Weteran
Napisalbym cos ale sie powstrzymam