Drodzy forumowicze jestem od kilku dni posiadaczem Touarega 7L 2007. Kupując go wiedziałem o kilku mankamentach:
1. Lusterka zewnętrzne składają się ogrzewają ale jak ustawie regulacje lusterka lewego reguluje sie prawe ale tylko w jednej płaszczyźnie, jak ustawie prawe reguluje sie tez tylko prawe i tez w jednej płaszczyźnie (od siebie i do siebie). Czy to jest wina przełącznika czy może byc coś więcej?! A jak tak to od jakiego modelu jeszcze pasuje ten przełącznik regulacji?!
2. Tempomat i radio MDF RNS2 - poprzedni właściciel mówił że oddał do wgrania nowego firmwara do radia niestety po tej operacji przestało działać sterowanie głośnością z kierownicy i tempomat. Przywróciłem dziś starszą wersje firmwara w radiu i sterowanie z kierownicy wróciło ale tempomat dalej nie działa, tzn pokazuje prędkość można zmniejszać i zwiększać ale nie pokazuje się kropka na blokowanej prędkości i jej nie blokuje. Czy to może byc wina tego że ktoś VCDSem próbował coś robić przy kolumnie kierownicy i przekodował tempomat czy coś innego. Jeśli tak to co trzeba zmienić w VCDSie żeby znów działał tempomat. Tempomat 6 przyciskowy jak na zdjęciu:
https://zapodaj.net/f3b652d848215.jpg.html
Nie działa tempomat 7L 2007
-
- Samochód: VW Touareg 7L FL/2007/3,0 TDI
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Masz pewnie tempomat aktywny z radarem, jak to jest niesprawne to zwykły tempomat też nie działa.
Better is enemy of good.
- cinek
- Weteran
- Samochód: T-rex 4.2 tdi ckda
skan vcds zrób 

-
- Bywalec
- Samochód: Touareg 08 3.0(240) 270KM 600NM
ja bym od nowa zakodował tempomat. kiedyś było to opisane na starym forum i koledze w ten sposób naprawiłem.
Z tego co pamiętam tylko,że trzeba było w kolumnie z tempomatem zmienić z on na off i z powrotem on.
więcej niestety pamiętam
Z tego co pamiętam tylko,że trzeba było w kolumnie z tempomatem zmienić z on na off i z powrotem on.
więcej niestety pamiętam