Rozumiem Wasze argumenty i nie neguję tego, że zawieszenie pneumatyczne ma swoje atuty, ale ten układ działa prawidłowo kiedy jest zupełnie sprawny i jego wszystkie komponenty są dobrej kondycji. W praktyce, oznacza to, że w prawie dwudziestoletnim wozie, który ma udokumentowany, niski przebieg, ale który nigdy nie widział garażu i był użytkowanym w środkowo-europejskim klimacie (czyli mokrym i dość chłodnym), większość z tych komponentów wymaga wymiany. Oczywiście bez wymiany one też będą działać, ale niepewnie - z częstymi awariami mniejszymi lub większymi, z wyświetlanymi błędami, które są trudne do weryfikacji, itd. - wystarczy chociażby poczytać tematy z tego forum lub w większym zakresie na forach światowych.
Wymiana czterech miechów, czterech zaworów, czterech czujników położenia, czterech łączników czujników położenia, rozdzielacza, dokładne przejrzenie, oczyszczenie i osuszenie instalacji, ewentualna regeneracja kompresora, to koszt +/- 10-12 tyś zł (oczywiście przy założeniu stosowania oryginalnych podzespołów lub zamienników bardzo dobrej jakości, bo tylko takie podejście gwarantuje przywrócenie stanu "fabrycznego") , a nadal mamy stary wóz, warty 20-25 tyś zł... Sprężyny mają swoje wady, są pewną redukcją komfortu, ale za to multiplikacją bezawaryjności i znaczącym uproszczeniem układu - do celów, do jakich mam zamiar użytkować Touarega - dla mnie to zalety

Nieważne...
Ważne, czy się da i jak to zrobić!
"Vreshcor"
W skrócie:
-wymiana kompletnych kolumn na sprężyny - ok
-odłączenie sterownika zawieszenia - ok
-wymiana czujników poziomowania LP , LT i przeróbka instalacji tak żeby sygnał trafiał do sterownika świateł - Czujniki mogą zostać te od zawieszenia? Instalację należy przerobić mechanicznie, czy przekodować sterownik?
-przekodowanie auta na wersje sprężynową - ok
-ustawienie kątów zawieszenia od nowa - ok
Robiłeś taką operację?
"wga"
Skąd takie pomysły? Tak na uwagę, tu u mnie otwarty zakład zakłada pneumatykę do 3.5 T, ma park plac cały czas pełny.
Oni nie przerabiają samochodów na pneumatykę, tylko uzupełniają układ o poduchy - w celu zwiększenia ładowności.