Nieszczelności silnika 3.0
- Krzysztof
- Weteran
- Samochód: 3.0 7P , 3.2 7L i .....
Nieszczelności silnika 3.0
Dzień dobry. Chyba mi przepuszcza uszczelniacz wału od strony skrzyni, Chociaż jeszcze dokładnie nie namierzyłem wycieku. Olej zbiera się na dole jak widać ale zapocone jest także powyżej z lewej strony.
Czy przy wymianie trzeba wyjąc silnik czy jest możliwość wymiany uszczelniacza od dołu ? Któryś z kolegów naprawiał taką usterkę ?
Czy przy wymianie trzeba wyjąc silnik czy jest możliwość wymiany uszczelniacza od dołu ? Któryś z kolegów naprawiał taką usterkę ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Poszukaj czy u gory cos nie podcieka. Wymiana uszczelniacza na wale to duzo roboty . Teoretycznie mozna wyjąć skrzynie i wymienić uszczelniacz ale slaby dostęp .
Better is enemy of good.
- Krzysztof
- Weteran
Dziękuję. Jak zawsze jesteś w pogotowiu i służysz pomocą. Po pracy pozaglądam od góry.
-
- Nowicjusz
- Samochód:
U mnie sączy się z osłony łańcucha od góry. Na dole wygląda tak samo. To raczej wada tej konstrukcji. Vreshcor zapewne naoglądał się tego nie raz 

-
- Bywalec
- Samochód: VW TOUAREG 2
u mnie wygladalo podobnie, wyciek pod pokrywa zaworow, wymiana uszczelki pokrywy zaworow, śruby, uszczelniacze wtryskow, i taka mala metalowa, koszt 900zl z robocizna. Najgorsza (najdrozsza) opcja to uszczelnienie oslony lancucha rozrzadu i wlasnie na wale, trzeba skrzynie demontowac, lub wyjac silnik.
-
- Lekko uzależniony
- Samochód: Touareg II 2012 3.0 TDI
U mnie wygląda to tak samo, paru kolegów mechaników poradziło na razie się tym nie przejmować i jeździć. Mam nadzieję, że dobrze radzą 

-
- Bywalec
- Samochód: VW TOUAREG 2
można jeździć tylko że wszystko będzie zalane olejem, i jak w moim przypadku było czuć spalony olej - musial zaciekac na wydech. Jeżeli cieknie tylko góra to zrobienie tego nie jest droga sprawa.
- Krzysztof
- Weteran
Dziękuję panowie. Jeszcze nie miałem czasu dokładnej pozaglądać gdzie dokładnie przesiąka olej. Faktem jest, że nie jest to bardzo intensywne. Pozdrawiam wszystkich i dużo zdrówka życzę oraz udanego weekendu.
- pisula1
- Pasjonat
- Samochód: Touareg, 3.0 TDI-BKS
@Krzysztof , nawet się nie przejmuj tym "poceniem".