Opadanie przodu - pneumatyka
-
- Bywalec
- Samochód: Touareg 3.0 tdi 2007r
Opadanie przodu - pneumatyka
Witam, po zakupie turka zaczalem mierzyc wysokosc nadwozia na kazdym kole. Okazalo sie, ze po nocy przod jest nizej a po odpaleniu podnosi go troche. Zastanawiam sie, czy to usterka czy moze jakas norma. Auto nie stoi na rownej powierzchni tylko troche na ulicy troche na starym chodniku, ktory tez jest bardzo nierowny. Po pomiarach przod opada ok 1-1,5cm czasami z jednej strony bardziej niz z drugiej a czasami rowno po obu stronach. Kolejna sprawa jest taka, ze jak odpalilem i nie wsiadlem to raz podnosi przod a raz nie podnosi poki nie wsiade. Auto oczywiscie bedzie sprawdzane w warsztacie na szczelnosc tylko na ta chwile bardzo mnie ciekawi czy to oznaka awarii czy moze jakies normalne zachowanie poziomowanie auta?
-
- Pasjonat
- Samochód: VW Touareg I FL 3.0 TDI
Pewnie uszczelnienia na zaworkach przy miechu puszczają, weź jakiś płyn do szyb czy wodę z mydłem i pędzel i będziesz widzieć czy na nich puszcza.
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Regulacja wysokości odbywa się przy zamkniętych drzwiach....,auto w naturalny sposób opada w nocy bo PV=nRT ,spada temperatura.
Zostaw auto na kilka dni to będziesz miał pogląd czy opada czy to tylko zmiany temperatury.
Zostaw auto na kilka dni to będziesz miał pogląd czy opada czy to tylko zmiany temperatury.
Better is enemy of good.
-
- Bywalec
Dzieki za odpowiedzi sprobuje pomierzyc wysokosci po dluzszym postoju.
-
- Bywalec
Witam mierze i mierze to opadanie przodu i juz sam nie wiem. Zaworki na gorze miechow sa szczelne nic tam nie dzieje sie dziwnego. Przod jak mierze po kilku godzinach jest nizej o ten cm lub 1,5cm tyl stoi w miejscu. Po kilku dniach ten przod nie opada jakos mocniej nie jest tak ze po nocy 1,5 cm a po 3 dniach przod calkiem lezy. Ostatnio zgasilem auto wysiadlem zmknalem a po chwili przod sie opuscil sam o jakis cm i sie zatrzymal. Czy mozna w latwy sposob odpiac gdzies modul poziomowania zawieszenia? Gdzie taki modul jest? Po odpieciu mialbym pewnosc czy jest nieszczelnosc czy to jakies poziomowanie dziwne.
- pisula1
- Pasjonat
- Samochód: Touareg, 3.0 TDI-BKS
Może dźwignie na czujnikach wysokości są pozacierane i nie chodzą płynnie ?
-
- Bywalec
OK sprawdze to i tam wszystko przesmaruje
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
Jest Jack mode, bezpieczniki, a sam moduł w bagażniku.
Auto się opuszcza bo wysiadając je odciazasz więc troszkę się uniesie i robi korektę w dół żeby utrzymać ten sam poziom.
Auto się opuszcza bo wysiadając je odciazasz więc troszkę się uniesie i robi korektę w dół żeby utrzymać ten sam poziom.
Better is enemy of good.
-
- Pasjonat
- Samochód: VW Touareg I FL 3.0 TDI
Potwierdzam, u mnie dokładnie tak samo się dzieje. Przodem dość często macha w porównaniu do tyłu.
-
- Lekko uzależniony
- Samochód: Tuareg 3.0 V6 TDI
Zgadza się, u mnie też wachluje przy wsiadaniu/wysiadaniu.