błąd - asystent parkowania
-
- Nowicjusz
- Samochód: Volkswagen VW Touareg II / 245
błąd - asystent parkowania
Witam wszystkich,
Szukam pomocy w rozwiązaniu problemu z niedziałaniem asystenta parkowania ( czujników i kamer parkowania). Mam samochód z 2013 roku z wbudowanymi czujnikami i kamerami 360. Uruchamiając samochód czujniki i kamery działają. Po jakimś czasie przy zmniejszeniu prędkości, między 0 a 30 km/h, przycisk asystenta parkowania mruga na żółto lecz system nie uruchamia się. Nie działają czujniki i kamery. Wciskając przycisk (asystenta parkowania) słychać dźwięk. Zdarza się, że po wciśnięciu ( asystenta parkowania) system na moment (3-4 sec.) zaczyna działać i po chwili wyłącza się. Zdarza się rzadko.
Czy ktoś miał podobny przypadek. Czy udało się rozwiązać problem. A jeżeli tak to jak.
Będę wdzięczy za wszelkie porady i pomoc w temacie.
Pozdrawiam,
Szukam pomocy w rozwiązaniu problemu z niedziałaniem asystenta parkowania ( czujników i kamer parkowania). Mam samochód z 2013 roku z wbudowanymi czujnikami i kamerami 360. Uruchamiając samochód czujniki i kamery działają. Po jakimś czasie przy zmniejszeniu prędkości, między 0 a 30 km/h, przycisk asystenta parkowania mruga na żółto lecz system nie uruchamia się. Nie działają czujniki i kamery. Wciskając przycisk (asystenta parkowania) słychać dźwięk. Zdarza się, że po wciśnięciu ( asystenta parkowania) system na moment (3-4 sec.) zaczyna działać i po chwili wyłącza się. Zdarza się rzadko.
Czy ktoś miał podobny przypadek. Czy udało się rozwiązać problem. A jeżeli tak to jak.
Będę wdzięczy za wszelkie porady i pomoc w temacie.
Pozdrawiam,
- Vreshcor
- Weteran
- Samochód: Touareg, 3.0TDI
-
- Nowicjusz
Witam,
W dniu dzisiejszym skorzystałem z pomocy znajomego który podłączył komputer diagnostyczny do samochodu. W wykazie błędów pojawił się następujący " 46 - Centralny moduł systemu Komfort" . Czy to oznacza ze uległ uszkodzeniu moduł komfort? To on odpowiada za działanie asystenta parkowania?
A może uległ uszkodzeniu inny podzespół lub wiązka przewodów.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam,
W dniu dzisiejszym skorzystałem z pomocy znajomego który podłączył komputer diagnostyczny do samochodu. W wykazie błędów pojawił się następujący " 46 - Centralny moduł systemu Komfort" . Czy to oznacza ze uległ uszkodzeniu moduł komfort? To on odpowiada za działanie asystenta parkowania?
A może uległ uszkodzeniu inny podzespół lub wiązka przewodów.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam,
-
- Nowicjusz
Witam,
Jakieś sugestię?
Czy powodem może być uszkodzony czujnik parkowania lub wiązka przewodów ?
Ktoś z klubowiczów miał podobny przypadek jak ja?
Pozdrawiam,
Jakieś sugestię?
Czy powodem może być uszkodzony czujnik parkowania lub wiązka przewodów ?
Ktoś z klubowiczów miał podobny przypadek jak ja?
Pozdrawiam,
- Vreshcor
- Weteran
Słaby ten "komputer"...
Zrób pełny skan auta czymś porządnym typu , vcds , launch , Odis, vcp itp .
Zarówno kamery jak i parktronik mają własny sterownik i nie jest to 46 komfort .
PS
Pewnie uszkodzony jest jeden z czujników ale nie ma powodu żeby szukać po omacku skoro auto ma bardzo dobrą diagnostykę.
Zrób pełny skan auta czymś porządnym typu , vcds , launch , Odis, vcp itp .
Zarówno kamery jak i parktronik mają własny sterownik i nie jest to 46 komfort .
PS
Pewnie uszkodzony jest jeden z czujników ale nie ma powodu żeby szukać po omacku skoro auto ma bardzo dobrą diagnostykę.
Better is enemy of good.
-
- Nowicjusz
Sprawdziłem. Mam następujące błędy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
i jeszcze dwa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
Temat rozwiązany.
Powodem usterki, był uszkodzony jeden z czujników parkowania zainstalowany z przodu
Jego wymiana rozwiązała problem działania "asystenta parkowania"
Wielkie dzięki @Vreshcor za chęć pomocy !!!

Powodem usterki, był uszkodzony jeden z czujników parkowania zainstalowany z przodu
Jego wymiana rozwiązała problem działania "asystenta parkowania"
Wielkie dzięki @Vreshcor za chęć pomocy !!!
- Vreshcor
- Weteran
Jeszcze została front camera I faulty moduł ale po to jest właśnie diagnostyka żeby wiedzieć gdzie szukać źródeł problemów.
Better is enemy of good.